Så kan Sverige förändra vården i framtiden

Det fullkomlig kryllar av nya företag och startups i Stockholm och i många andra städer i världen. En av de mest populära inriktningarna för nya techstartups är hälsa och vård. Sätten som teknik och hälsa kan kombineras på är oändliga – men klart är att det har stor potential att förbättra och effektivisera. Här kan du läsa om flera av de nya hälsoföretagens mål.

Din konsultation sker över videolänk

Kanske har du redan gjort detta? Appen Kry är en digital vårdcentral som gör det möjligt för sina användare att träffa läkare genom mobilen. Bolaget själva har ingen fysisk vårdcentral, utan arbetar tillsammans med olika lokala aktörer i Jönköping.

Självklart begränsas hjälpen som kan ges till de problem som inte kräver fysisk beröring. I de fall som ett problem kräver det, kan läkaren helt enkelt råda patienten att åka till en vårdcentral eller ett sjukhus. Dock kan läkarna, förutom att ge råd, även hjälpa till med sjukintyg, remiss till annan vårdinstans, provtagning eller förskrivning av läkemedel. Idag bemannas Kry av över 100 läkare från olika delar av landet.

Din diagnos ställs av en AI-läkare

Visserligen inte ett svenskt bolag som ligger bakom idén, men som ändå har svenskkopplingar genom stora investeringar från Kinnevik. Brittiska Babylon utvecklar en tjänst där din diagnos ställs av en AI-läkare. Grundaren Ali Parsa känner sig trygg med den artificiella läkaren, och hävdar att den till och med kan prestera bättre än människor. I ett test där patienter skulle sorteras och prioriteras efter sitt hälsotillstånd, var AI-läkaren 17 procent bättre än sina mänskliga kollegor, har han sagt.

Svenska Kinnevik investerade ungefär 120 miljoner kronor i företaget år 2013. Kinneviks vd Lorenzo Grabau sade då att vården är ett område där tekniken har en roll i att göra den bättre, samtidigt som det fortfarande handlar om överkomliga priser. Ett annat bolag som investerade i Babylon vid tillfället var DeepMind – en AI-satsning av Google.

Tryggare ålderdom

Bolaget Aifloos mål är att, med hjälp av ett armband, göra livet tryggare på gamla dagar. Armbandet tolkar bärarens rörelse och beteendemönster och skickar iväg ett larm vid avvikelser. Exempel på avvikelser är om bäraren ramlar, förändrar sina matvanor eller har en hög frånvaro från sängen.

Förutom att göra livet tryggare för de äldre med behov av omsorg, har armbandet potential spara en hel del tid och resurser för vårdgivarna. En annan fördel med armbandet är att även oroade anhöriga kan känna sig lite lugnare.