Ett företag med kring 2-10 anställda har ibland svårt att hitta rätt lokal för sin verksamhet, men kan hitta den optimala lösningen i ett kontorshotell. Genom att hyra ett antal platser eller rum i en gemensam kontorsbyggnad får man ta del av gemensamma tjänster som städning och service av fastigheten. Man delar oftast också på ytor som lunchrum, omklädningsrum och toaletter med andra verksamheter. I många av Stockholms kontorshotell finns även tillgång till mötesrum där man kan samlas avskilt från resten av verksamheten. När många företag går ihop i ett kontorshotell blir det billigare för alla som hyr in sig, istället för att ha ett helt eget kontor ägnat åt varje företag.

Tre anledningar att arbeta i ett kontorshotell

  • Naturliga möten med andra företag, vilket får många att inspireras mera på arbetsplatsen. Genom att dela på kaffeautomat och matsal uppstår kontakter helt organiskt, och genom detta nätverkande blir arbetsdagen både roligare och i vissa fall mer produktiv.
  • Få tillgång till en attraktiv adress och upplev fördelarna med närhet till centrum och kommunikationer. När pendlingstiden till jobbet minskar blir arbetsdagen mindre tröttande, och mer energi finns till både arbete och återhämtning.
  • Hyr så många skrivbordsplatser som företaget behöver och slipp betala onödigt höga hyror. Det säger sig självt att en onödigt hög hyra påverkar bolaget negativt, vilket förstås bör undvikas.

Dessa tjänster kan finnas i ett coworking-kontor

Många av kontorshotellen blir mer än bara ett kontor för hyresgästerna, och kan erbjuda flera tjänster. Varför inte en lounge för att kunna mötas och småprata med kontorsgrannarna, en kafeteria där man kan handla lite snacks eller fika, och ett vilorum för den som behöver ta igen sig en stund under dagen. När flera företag delar på kostnaderna för dessa utrymmen så ökar möjligheten för att skapa trivsamma och produktiva miljöer, och att utveckla fastigheten. Många vill idag t.ex. ha tillgång till cykelrum där man kan ställa cykeln säkert efter pendlingen, och ha tillgång till en dusch innan arbetsdagen. Andra vill kunna ha med sig hunden till kontoret för att förenkla i vardagen. Därför blir dessa tjänster allt vanligare i kontorshotellen, som utvecklas i takt med att hyresgästernas önskemål förändras.