Din telefon kan diagnosticera dig i framtiden

En hälsoapp från företaget Babylon Health ska i framtiden kunna ställa en diagnos på dig. I längden ska appen göra läkare ”fem gånger mer effektiva” och revolutionera vården, samtidigt som sjukinstanser blir mer kostnadseffektiva.

Läkare är alla dyra, oavsett om deras tid ges på videolänk eller på sjukhuset. Så resonerar Ali Parsa som är grundare och vd för Babylon, ett digitalt vårdbolag med säte på de brittiska öarna. Bolaget har över en halv miljard i riskkapital och 200 utvecklare i sin arsenal för att nå sitt långsiktiga mål – att revolutionera vården.

Två övergripande problem som ska lösas

För att vården ska kunna bli så effektiv som Parsa vill, är det framförallt två saker som arbetet i Babylon handlar om just nu. En av de sakerna är att kunna ersätta människor så långt det bara går. Det andra är att kunna förutsäga sjukdomar och besvär innan de ens har uppstått.

Lanserar AI-läkare

En AI-läkare, som ska lanseras senare i år av bolaget, är en viktig del i att nå dessa mål. Appen ska kunna förstå tal och samtidigt kunna ge patienten en diagnos – utan mänsklig hjälp. Det här är något som kan väcka ett visst obehag hos många, men Parsa försäkrar att AI-läkaren bra – och att den till och med kan prestera bättre än mänskliga doktorer.

I ett test där patienterna sorteras och prioriteras efter sitt mående och tillstånd, var Babylons AI-läkare 17 procent bättre än de mänskliga kollegorna, hävdar han. När patienten sedan träffar doktorn kan han eller hon göra en betydligt snabbare diagnos. Detta eftersom maskinen redan har gett patienten en preliminär diagnos.

Vill göra något mer än videokonsultationer

Tidigare har appen och Babylon i huvudsak fokuserat på videokonsultationer med läkare genom mobilen. Det här är dock något som Parsa inte anser vara tillräckligt. Som nämnt i början tycker han att läkare är dyra, och det oavsett om man träffar dem på en mottagning eller genom skärmen.

Parsa vill göra sjukvård tillgängligt och billigt för samtliga på planeten. AI-läkaren är ett led i detta, som ska göra sjukvården mer effektiv. Det är främst diagnosticeringen som han idag menar tar alldeles för lång tid och kostar för mycket.

Vet mer om Ali Parsa

Ali Parsa är en entreprenör från Storbritannien som startade Babylon under 2014. The Times utsedde honom år 2011 till en av 100 personer, globalt, att hålla ett öga på under 2012. Där till har han även benämnts som en av de 50 mest inflytelserika människorna i brittisk vård av en framstående tidning inom området. Han har bland annat arbetat hos det omtalade finansbolaget Goldman Sachs.