Ett stambyte i Stockholm innebär kort och gott att stammarna i en fastighet byts ut. I och med att detta arbete utförs byts bland annat vattenledningar och avloppsledningar i fastigheten ut. I de allra flesta fall är detta faktiskt den såväl mest omfattande som den mest tidsödande och den mest kostsamma renovering som görs i en fastighet. Läs vidare för att lära dig mer om hur den påverkar försäljningspriset för lägenheter!

Ett nära förestående stambyte i Stockholm kan leda till ett lägre försäljningspris

Ett byte av stammarna i en fastighet är en renovering som medför en betydande kostnad. När man tar hänsyn till kostnaden för ett stambyte i Stockholm blir priset ofta uppemot 10 % lägre än för lägenheter där stammarna inte ska bytas inom de närmsta åren. Än större blir skillnaden för mindre lägenheter där den relativa kostnaden för denna renovering är högre.

Så hur kommer det sig då att det uppstår en sådan diskrepans i prissättningen, kanske du undrar? Det handlar helt enkelt om att lägenheter som har ett nära förestående renoveringsbehov är lite mindre attraktiva i många spekulanters ögon. Visst, köparen av bostaden kan kanske få påverka inredningen i till exempel kök och badrum om ett stambyte ändå ska göras. Så är dock inte alltid fallet.

Dessutom finns det också en psykologisk effekt. Vissa köpare lockas istället av att köpa en lägenhet till ett rabatterat pris även om de vet att stammarna kommer behöva bytas inom det närmaste. Den lägre prislappen för lägenheten blir helt enkelt alldeles för lockande för dessa personer. Ett lägre utgångspris gör det också möjligt för fler köpare att finansiera bostadsköpet, såvida inte slutpriset blir avsevärt mycket högre än utgångspriset. Fler spekulanter kan innebära att det uppstår en budgivning där priset trissas upp.

Fler konsekvenser av denna typ av renovering

Utöver det faktum att ett kommande stambyte i Stockholm kan pressa ner lägenhetspriserna har det även ytterligare inverkan på bostadsägare:

  • Du kan i vissa fall behöva hitta en tillfällig bostad att bo i.
  • Värdet på din bostad kommer sannolikt öka när renoveringen är utförd.
  • Rörsystemet i fastigheten kommer vara i bättre skick och risken för vattenläckor minskar.