Ett nyckelfärdigt fritidshus kan vara ett bra alternativ för den som vill bygga nytt och som vill ha en snabb och smidig process. Allt jobb, från att ansöka om bygglov till att huset färdigställs, sköts av andra och sedan är det i princip bara att ta in flyttlådor och flytta in. Men hur mycket kostar det egentligen? Nedan följer några prisexempel hämtade från en leverantör av nyckelfärdiga fritidshus.

Nyckelfärdigt fritidshus i standardutförande

Hur mycket det kostar att bygga ett nyckelfärdigt fritidshus beror förstås först och främst på vilken storlek och modell som önskas. Ett större hus kostar av naturliga skäl mer och hos leverantören i exemplet finns storlekar mellan ca 40–100 kvm att välja på.

Utöver storlek finns även olika modeller och det kan finnas viss prisskillnad där med. Det finns till exempel klassiska, fjällmodeller och modeller med pulpettak.

För att få en bild av vad ett nyckelfärdigt fritidshus i standardutförande kostar kommer här några exempel, hämtade från leverantören:

  • 95 kvm, fjällstugemodell – 2 189 900 kr
  • 90 kvm, klassisk modell – 1 889 900 kr
  • 90 kvm, pulpet – 1999 900 kr

Som synes i detta exempel har samtliga hus ungefär samma storlek – men priserna skiljer sig mellan dom olika modellerna. Här har inga ändringar gjorts utan priserna gäller för ett hus helt i standardutförande.

Med egna tillval

Den som väljer ett nyckelfärdigt fritidshus ges även möjlighet att göra egna ändringar och tillval, åtminstone från leverantören i detta exempel. Några saker som kan ändras är bland annat:

  • Fasadändringar – så som val av panel och kulör
  • Interiörförändringar – så som golv, innerdörrar och väggbeklädnad
  • Förändring av kök och badrum
  • Förändring av uppvärmningssystem

Med försändningar menas dom egna val som görs, i stället för det standardutförande som erbjuds. Det går att förändra i princip hela huset efter tycke och smak men det tillkommer som sagt kostnader för detta. Hur mycket beror på vilket val som görs – att ändra från standardgolv till ett mörkt parkettgolv i ek ger till exempel ett påslag på drygt 86 000 kr, då i ett ca 90 kvm stort hus.

Ett nyckelfärdigt fritidshus kan kort och gott designas nästan hur som helst beroende på önskemål – det kan även finnas möjlighet att ändra planlösning och annat. På leverantörens hemsida går det att ”bygga” ett fritidshus online och där går då att se vad det ungefärliga slutpriset blir, inklusive ändringar.