Det finns en smärre uppsjö av banker och andra långivare som erbjuder företag möjligheten att låna pengar. Därför är det viktigt att du jämför företagslån – genom att göra detta kan du ställa de olika långivarna mot varandra. När du gör en jämförelse av lånen och långivarna kan du även sålla agnarna från vetet och med större träffsäkerhet välja ett bra alternativ för ditt företag.

Jämför företagslån eller använd din bank som utgångspunkt

Vi rekommenderar att du alltid jämför företagslån innan du skickar iväg en låneansökan. Om du inte vet var du ska börja leta efter lån att jämföra kan du göra något av följande:

  • Använd din bank som utgångspunkt. Har ditt företag redan ett bankkonto hos en viss bank? I sådana fall kan du med fördel börja med att kontakta banken ifråga för att se vilken finansiering de kan erbjuda dig. Här hjälper det förstås om du redan har en bra relation med banken. I annat fall bör du kasta ett lite bredare fiskenät för att se vilka fiskar som kan tänkas simma in i nätet. Beroende på hur ditt företags ekonomi och din privata ekonomi ser ut kan du ha möjlighet att välja och vraka bland flera olika långivare och lån.
  • Jämför företagslån via en jämförelsesajt. Det finns vissa webbplatser på nätet som specialiserar sig på att förenkla jämförelser av lån. Genom att använda dig av en sådan kan du enklare jämföra dina alternativ.

Så gör du en bra jämförelse av lån och sållar agnarna från vetet

Det finns flera olika faktorer som du bör ta hänsyn till när du väljer och vrakar bland långivare:

  • Håll koll på lånets ränta, avgifter och lånevillkor. Såväl räntan som avgifterna för lånet och villkoren för detsamma påverkar i hög grad kostnaderna för ett visst lån. En fast ränta förblir densamma under hela lånets löptid medan en rörlig ränta fluktuerar på ett liknande sätt som räntemarknaden.
  • Läs gärna recensioner om olika långivare. Om du har möjlighet att läsa omdömen om olika långivare kan detta vara till din fördel. Sådana recensioner kan hjälpa dig lite grann på traven om ditt val står och väger mellan ett fåtal banker.