Digitaliseringens roll i träningen

Kanske borde man istället äga ”träningens roll i digitaliseringen”. Det digitala är idag en mycket viktig del av träning och träningsbranschen i stort. Från stora träningsbloggar, till de tiotusentals appar som hjälper dig att hålla koll på din träning och hur din kropp utvecklas. Appar finns till exempel som håller reda på din sömn, din kost och din fettprocent. Klart är att vi inte ens har sett hälften av hur tekniken kan modernisera vårt sätt att träna.

Modern teknik förnyar träningsmetoder

För några år sedan var det Wii och liknande teknik som på många plan revolutionerade möjligheterna att motionera i hemmet. Med hjälp av Virtual och Augmented Reality kommer träningssugna nu att kunna träna på helt nya sätt. Till exempel är arbeten i full gång med simulerade träningsklasser som man kan vara med på – endast med ett par VR-glasögon. Främst är det fråga om aerobics, spinning och liknande gemensamma träningsformer.

Pokémon Go

Även om man kanske inte tänker på det, har augmented reality redan fått hundratusentals, om inte miljontals människor att motionera på mycket kort tid. Visserligen handlar det mest om promenader, men spelet Pokémon Go fick snabbt genomslag världen över.

Spelet går ut på att man ska gå i den ”riktiga världen” och hitta monster på olika platser, för att sedan fånga dem. I spelet finns också ägg som kan kläckas genom att man behöver gå ett antal kilometer. En inbyggd spärr gör att ens distanser inte räknas om man färdas fortare ungefär 25 kilometer. Det går alltså att springa – men det fungerar inte särskilt väl att fuska genom att ta bilen. Tveklöst kommer fler liknande spel att tillverkas i framtiden.

De största apparna

Som nämnt i inledningen är apparna en stor del av mångas träning idag. Det utbud som finns är minst sagt stort, men det finns några som har särskilt många användare och som har utmärkt sig med en klar plats i den digitala träningsvärlden. Till exempel:

  • Runkeeper är en av de äldsta träningsrelaterade apparna och är populär än idag. Sedan starten har den genomgått stora förändringar. Många av dagens träningsappar handlar i mångt och mycket om att schemalägga och att motivera användaren. Runkeeper har gått från en renodlad löpningsapp till att innefatta allt mer av detta.
  • Nike+ Run Club. Nike+ Run Club är förhållandevis nischad, då löpning är den enda valbara träningsformen. Det är även just det som gör att den är enkel att använda och mycket omtyckt av löpare runt om i världen. Appen är helt gratis att använda och kommer med en del smarta funktioner, så som att tidtagaruret pausas när du fastnar vid ett rödlyse.
  • Endomondo har prisats för sitt fina gränssnitt. Designen är snygg och lättöverskådlig, trots det faktum att appen har väldigt många funktioner att erbjuda. Genom Endomondo kan man även ta sig an utmaningar, antingen de som är skapade av Edomondo själva och dess sponsorer, eller skapa en utmaning mot en vän.