Höga chefer inom bland annat CIA och FBI varnar nu de amerikanska medborgarna för att använda märkena Huawei och ZTE.

Säkerhetsrisk

Huawei och ZTE som båda är mobilmärken från Kina, säljs idag över hela världen. De är billigare än många av de västerländska mobilerna och en växande konkurrent till bland annat amerikanska Apple. Men i USA råder en oro över dessa allt mer populära märken. De amerikanska säkerhets- och underrättelsetjänsterna menar att det kan vara en säkerhetsrisk att släppa in företagen på den amerikanska marknaden.

Spionage

FBI-chefen Chris Wray menar att det finns en risk att låta utländska företag få tillgång till för landet viktig information via tekniken de säljer. Att infrastrukturen för kommunikation i USA kan utsättas för informationsstöld och spionage om de börjar använda sig av tekniken från de kinesiska tillverkarna. Representanter för säkerhets- och underrättelsetjänsterna ska ha tagit det så långt som till den amerikanska senatens underrättelseutskott, där de har varnat för den potentiella säkerhetsrisken.

Huawei tar avstånd

Den kinesiska tillverkaren dementerar att det skulle finnas någon grund till den påstådda säkerhetsrisken. Företaget poängterar dessutom att de har förtroende i resten av världen, i över 170 länder där de också säljer sina mobiler. Att chefer inom USAs säkerhets och underrättelsetjänster hävdar att Huawei skulle vara en säkerhetsrisk, skapar förstås problem för företaget. Bland annat sägs Huawei redan ha blivit hindrade från att sälja teknik till amerikanska myndigheter samt ha blivit stoppade från att lansera sin nya mobil Mate 10 Pro, via AT&T som är det tredje största telekommunikationsbolaget i USA.