Med ett överfallslarm i butik ökas både säkerheten och tryggheten för dom anställda. Ett larm kan vara särskilt viktigt i butiker som håller öppet sena kvällar och nätter, samt butiker som av någon anledning löper stor risk att bli utsatt för till exempel rån. Läs mer om hur ett sådant larm fungerar i texten nedan.

Så placeras larmet

Det är vanligt att placera ett överfallslarm i en butik strategiskt – det vill säga på en plats som är enkel att komma åt. Det kan tillexempel vara på följande ställen:

  • Under kassadisken
  • I anslutning till personalrum

Syftet med att montera larmet på en sådan plats är som sagt för att den som behöver larma ska kunna göra det både snabbt, enkelt och diskret. Ponera att butiken utsätts för ett rån – av naturliga skäl utspelar sig detta precis framför kassan. Den anställda som då står där bakom kan då trycka på larmknappen. Ett överfallslarm som sitter fastmonterat riskerar inte heller att försvinna – skulle den anställda behöva gå runt och leta efter larmet kan det ta onödigt lång tid innan hjälp kan komma till platsen.

Ett annat alternativ är att ha bärbara överfallslarm i butik. På så vis kan den anställda bära med sig larmet, till exempel i fickan eller genom att fästa det i byxorna. På så vis är larmet nära, oavsett var i butiken personen befinner sig. Risken finns dock att larmet hamnar någonstans där det inte ska vara – personen kanske glömmer att ta på sig det när arbetspasset börjar eller råkar lägga ifrån sig det av någon anledning.

När ett överfallslarm i butik aktiveras

Vad händer då när någon använder överfallslarmet? Det beror såklart lite på vilket larm, vilken leverantör och vilken typ av abonnemang som valts – en del överfallslarm som används i butik aktiverar bara en hög signal för att påkalla uppmärksamhet och i bästa fall skrämma iväg gärningspersonen men det finns även larm som kopplats till larmcentral. Det senare är vanligare i butiker – eftersom det kan vara helt avgörande att få hjälp utifrån under ett pågående brott.

Ett sådant larm kan både ge signal på plats och vara ett så kallat tyst larm. Efter att larmet har aktiverats hörs då ingen signal – men larmcentralen tar emot larmet och skickar ut lämplig hjälp till platsen.